Maart 2019

Inspiratie om zelf aan de slag te gaan : Klaar voor de lente azijn 

!Detox! !Detox! !Detox! Al wat de klok slaat in de lente, overal lees je wel over middeltjes die je helpen detoxen.  Allemaal goed en wel, maar waar je lichaam eigenlijk vooral naar snakt op het einde van de winter zijn de vitamines en mineralen die in fris lentegroen zitten.  De eerste kruiden in de lente, zoals brandnetel, paardenbloem, vogelmuur, kleefkruid, … zijn niet alleen reinigend, ze voeden je lichaam ook.  Je kan ze, als je geluk hebt,  nu al vers vinden.  Maar als je ze nog niet vers vindt, kan je nu ook al met de gedroogde versie aan de slag.  Maak er een gewoon kopje kruidenthee van, of een straf infuus, waarbij je meer kruiden gebruikt en dat je dan een nacht laat trekken.

Een andere vitamine- en mineralenbom is appelciderazijn.  Vaak hoor je de tip om ’s morgens een glas lauw water met citroen te drinken en zo je metabolisme op gang te brengen.  Wel, hetzelfde kan je ook doen met appelciderazijn.  Dit bevat meer vitamines en mineralen, is gefermenteerd, heeft een kleinere ecologische voetafdruk, …  Nog redenen nodig om eens te proberen? ?

Hoe gebruik je appelciderazijn als kick-ass ochtend gewoonte :

  • 1 koffielepel Appelciderazijn
  • 1 koffielepel echte honing* (optioneel)
  • lauw water

* Met echte honing bedoel ik : geen supermarkt-honing : deze bevat vaak meer suiker dan honing en is zo bewerkt dat ze geen voedingswaarde meer heeft.  Kies liefst voor honing van een lokale imker, of anders voor biologische koud geslingerde honing.

Neem een glas en giet er de appelciderazijn in en schep de honing erbij.  Overgiet met lauw warm water, even roeren en opdrinken.  Probeer dit maar eens minsten 2 weken lang elke ochtend, je gaat zeker een verschil merken in je lichaam!

En wat gebeurt er als we die lentekruiden en de appelciderazijn dan combineren : BAM : klaar voor de Lente ;) 

Appelciderazijn is super om een extract mee te maken, omdat het heel goed de mineralen uit je kruiden trekt.

Enkele voorbeelden van kruiden die je hiervoor kan gebruiken :

  • de typische lentekruiden : brandnetel, paardebloemblad en -wortel, kleefkruid enz... deze zijn reinigend en bevatten heel veel mineralen.
  • kruiden die je lymfestelsel ondersteunen : hiervoor zijn rode klaver en goudsbloem heel goed, maar gebruik deze 2 niet bij zwangerschap of borstvoeding!
  • rozenbottel voor extra vitamine C

Wat heb je nodig:

  • Een zeer propere glazen bokaal.
  • Een mengeling van gedroogde kruiden*, genoeg om je bokaal tot de helft te vullen.
  • Genoeg appelciderazijn om de kruiden volledig onder te zetten

* Je kan zeker verse zelf geplukte kruiden gebruiken, maar spoel ze dan kort maar grondig af.  Ze zijn wellicht toch al nat van het lenteweer ?. Omdat ze nog zo laag bij de grond zijn is de kans groter dat ze vuil zijn.  Laat ze minstens een dag drogen.  Zo geven de kruiden hun inhoudsstoffen beter vrij in de azijn en zo breng je zo weinig mogelijk vocht in je azijn, waardoor je de zuurtegraad, die voor de bewaring zorgt, niet beïnvloedt.

Na een week kan je de azijn al beginnen gebruiken.  Zorg wel dat de kruiden zeker onder blijven staan.  En na 2 a 3 weken kan je hem filteren en in een proper flesje bewaren.  Als je proper hebt gewerkt is deze azijn minstens 3 maanden te bewaren.

Je kan deze kruidenazijn gebruiken zoals ik hierboven beschreef ’s ochtends in een glas lauw water, al dan niet met een lepeltje honing.  Je zal wel merken dat de azijn door de kruiden minder zuur smaakt.  En natuurlijk kan je de azijn ook gebruiken over slaatjes, in je soep of stoofpotje, enz.  Probeer er nu in de lente zeker dagelijks gebruik van te maken!

Meer Mirabella :

​ Mirabella op  Facebook

 Mirabella op Instagram

 

© 2017 - 2021 Mirabella's Creaties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Mirabella verkoopt ook Kruiden Creaties die alcohol bevatten, daarom moet u 18 jaar of ouder zijn om deze webwinkel te bezoeken.